Studere bedre

StudereÅ studere er ikke bare noe en gjør rett før en innlevering eller en prøve, og det er aldri for seint å utvikle noen gode studievaner. Dess raskere du kommer inn i et bra studiemodus, dess mer vil du få igjen for kurs du er med på, eller lengre utdannelser du gir deg i kast med.

For å hjelpe deg litt på vei kommer vi her med noen gode tips til hvordan du kan studere mer effektivt.

Velg sted og tid

Alle har sin egen idé om når og hvor det er best å studere. Om det er i sengen på kvelden, på et bibliotek eller i en studiehall. Så finn ut når og hvor du jobber best, og hold deg der. Å finne ut når på døgnet man er mest opplagt kan også være veldig hjelpende. Finn ut om du jobber best på morgenen eller om kvelden, og strukturer studietiden din rundt den perioden. Sørg også for at plassen du jobber på er stille, rolig, og mest mulig fri fra distraksjoner.

Studer hver dag

Om du studerer litt hver dag vil du ikke bare komme inn i en god vane, men du vil også konstant gjennomgå stoffet du jobber med. På den måten kan du enklere forstå og huske ting bedre.

Planlegg tiden din

Gjør det enklere for deg selv med å planlegge når du skal studere i forkant. Bruk hjelpemidler som alarmer til å minne deg på når det er på tide å sette seg ned med bøkene, og bruk en kalender til å føre opp viktige datoer for innleveringer og studietid.

Lag en liste på starten av hver uke hvor du fører opp alle tingene som skal gjøres. Gjerne lag en egen liste før du tar fatt på en ny studieøkt også, slik at du har full klarhet i hva du skal jobbe med. Når du har listen over tingene du skal gjøre, kan du sette opp hvor mye tid du ønsker å benytte på hver ting. Når tiden er ute, og du ikke er ferdig, kan du vurdere om det er mer effektivt å bytte til noe annet, eller om du skal fortsette til du er ferdig.

Gjennomgå hva du har lært

I hvert fall en gang i uken bør du gå over hva du har lært på forelesning eller kurs. Å repetere  ting kan hjelpe deg å forstå konseptene bedre, og gjør det lettere å hente fram tingene du har lært når du trenger det.

En morsom måte å gjennomgå stoffet og sjekke din egen forståelse på, er å få venner og familiemedlem til å stille deg forskjellige spørsmål som du må svare på.

Ta regelmessige pauser

Det er viktig å ta pauser når du studerer, spesielt om du føler deg frustrert eller sliten. Jobber du for lenge med en ting kan det fort føre til mindre effektivt arbeid. Når du tar en pause så prøv å kom deg vekk fra skriveborder eller studieplassen. Å gå en en liten runde eller gjøre litt fysisk aktivitet, er en fin måte å friske seg opp igjen på, og kan gjøre det lettere å løse forskjellige problem.

Ta vare på deg selv

Som mennesker er det vanskelig å fungere optimalt om vi ikke spiser riktig og sover nok. Prøv å unngå for mye sukker og fet mat rett før du skal studere, siden det fort kan gjøre deg doven og trøtt. Spiser du riktig, sover nok og drikker rikelig med vann, så går en dag med studier plutselig mye fortere og bedre.